В следващите няколко реда ще разберем от къде идва кашуто, защо го наричаме така, какви за ползите от ежедневната му консумация и една лесна рецепта

То е известно още като индийски фъстък и индийско кашу. Родината му е Бразилия. На езика на местните, живеещи в тези територии, кашу (acaju) означава “жълт плод”. През XVI век е открито от европейците и оттогава се е разпространило по целия свят. Отглежда се в 32 страни с топъл и влажен климат. През последните години Кот д’Ивоар е и вoдeщ cвeтoвeн пpoизвoдитeл нa ĸaшy.

Расте на вечнозелено дърво от семейство Смрадликови, с височина от 6 до 14 метра. Плодоносният живот на дървото е до 45 години, като за една година може да роди до 300 плода, които се наричат кашу-ябълка.

Реално кашуто е костилката, която се развива върху жълта или червена ябълка, разположено в тъмна, мъхеста обвивка. В Индия всяка година се събират около 25 хиляди тона такива “ябълки”.

Кашуто се продава само в обелена форма, тъй като под черупката има токсично масло, което причинява изгаряния. За целта се подлага на специална термична обработка, преди самото почистване.

Кашуто е богато на магнезий и фосфор, съдържа още цинк, селен, мед и желязо. Източник е на протеини, смилаеми въглехидрати, фибри и витамини В1, В2, В6, B9.

Подобрява нивата на кръвното налягане и намалява лошия холестерол, насърчава загубата на тегло, подобрява мозъчната функция, намалява интензивността и продължителността на главоболието, укрепва мускулите и здравето на зъбите и венците. 

Ето една лесна, здравословна и вкусна рецепта за бонбони с кашу:  

Необходими са: 

100 г кашу 

100 г фурми 

1 чаена лъжичка сусамов тахан 

1 чаена лъжичка мед 

1 чаена лъжичка кокосово масло 

Изсипвате всички съставки в блендер и разбивате добре. От сместа правите топчета и ги овалвате в кокосови стърготини по желание или смлени орехи. 

Добър апетит!